pula

MASLINISTRA maslinovo ulje uljare MASLINOVO ULJE maslinovo ulje uljare Pula


Vlastita proizvodnja: Ekstra djevičansko istarsko maslinovo ulje Bilini


Maslinovo ulje koje proizvodimo je višesortno maslinovo ulje, dobiveno miješanjem plodova različitih autohtonih i udomaćenih sorti poput istarske bjelice, buže, leccina i pendolina, čime se postiže viša kakvoća ulja. Okus koji je dobiven kombinacijom sorti nastavak je istarske maslinarske tradicije, a višeslojnost aroma i trajnost kvalitete glavni su razlog za odabir načina proizvodnje. Naše ekstra djevičansko maslinovo ulje proizvodimo prvenstveno za svoju obitelj i filozofija obrade zemlje bazira se vjerovanju u smisao stare izreke da nismo naslijedili Zemlju od naših predaka, već smo je posudili od naše djece. Koristimo sredstva minimalno štetna za okoliš, i to isključivo ako je nužno, i uvijek smo spremni žrtvovati količinu uroda da bi proizvod na koji smo ponosni ostao vrhunski zdrav i čist. U našim maslinicima bioraznolikost je imperativ, uz masline rastu trešnje, šljive, smokve, kupine. Stari suhozidi se čuvaju zbog spoznaje da u njima obitavaju brojne, za maslinike korisne životinje. Naša je misija unaprijediti naslijeđeno, ali ne samo u smislu produktivnosti, već podjednako i u smislu zadržavanja ljepote istarskih vizura.

Naše maslinovo ulje je naš ponos, naše masline nerazdruživi dio prirode u kojoj su stvorene. Ambicija nam nije postati veći, već samo bolji.
U istarskim selima tek je po nekoliko prezimena, a mnogo obitelji ponosnih na svoju različitost. Svaka obitelj ima svoj nadimak koji u tom selu ljudima govori o tebi i tvom porijeklu puno više od onog što razumiješ, ili bi bio voljan reći. Usmena predaja, pokoljenjima unazad, stvara prečicu slike o tebi u očima sasvim nepoznatih ljudi, sliku na koju možeš biti više ili manje ponosan, ali za koju nisi ni zaslužan, ni kriv.

Ja sam Vedrana, unuka Đine Bilinove, Mladenova kći. Moj pradjed, Ivan Šergo – Bilin, unuk Pijera Šerga – Bilina, kako usmena predaja kaže, bio je dobar, miran, pametan i sposoban. Nisam ga vidjela nikad - umro je dok je moj otac bio još dijete. Zemlja koju je obrađivao on danas obrađujemo mi. Kamenjak, Proganj, Zacrikva, Pricrkiva, Zatrsina, Vrta… isto su se zvali, isto su značili – ponos i obveza, hrana za tijelo i dušu.

U vrijeme kada sam ja došla na svijet, njegove su njive obrađivali moji did i baba, Đina i Nini. Tada je maslina bilo tek nekoliko, kao žilava skromna kultura koja uspijeva na rubu vinograda ili uz zid. Loza je bila kraljica. Tek prije dvadesetak godina okrenuo se smjer – vinogradi i oranice postajali su, jedan po jedan, maslinici.

Kada je MIH d.o.o. (Made in Histria), tvrtka koju je osnovala Istarska županija radi adekvatne valorizacije i prepoznatljivosti izvornih istarskih proizvoda, odlučila pokrenuti San Gurmano, brand visokokvalitetnog istarskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja, upotrijebila je masline šest maslinara. I tako su naše masline 2008. g., kao ponosni predstavnik Poreštine, postale dio prvog županijskog maslinovog ulja.

Did je krenuo, moj otac, Mladen Rakovac, nastavio. Vremena su se promijenila, znanje se dalje unaprjeđivalo iz predavanja i knjiga, i rezultat nije izostao. Prvo naše ulje predano na takmičenje rezultiralo je zlatnom medaljom za ekstra djevičansko maslinovo ulje 2012. g.

Danas Bilinovu zemlju obrađujemo Saša i ja. Sve mi se više čini da je zemlja stalna, a svi mi, skromni težaci, samo prolazni koraci u njezinom trajanju. Danas zemlja ima nas i naše maslinike, a jednog dana? Ne znamo i nije važno. Danas stvaramo dobro ulje, na čistoj zemlji, pod širokim nebom, i na tome smo zahvalni.

Još rezultata za: Grad-Pula

icon tag maslinistra Tag: pula maslinovo ulje

Kontakt osoba: Saša Petković, dipl. oec.

comments powered by Disqus