oprtalj

MASLINISTRA maslinovo ulje uljare MASLINOVO ULJE maslinovo ulje uljare Oprtalj


Vlastita proizvodnja: ekstra djevičansko maslinovo ulje Ipša


Ipša iz Livada kraj oprtlja sa svojim maslinovim uljem Ipša uključio se u bržu obnovu maslinarstva koja je počela je 1990-ih poticajnim mjerama države, obnovom starih i sadnjom novih maslinika. Trend obnove starih obiteljskih maslinika i tradicije prigrlila je i obitelj Klaudija Ipše iz sela Ipši na Oprtaljštini. Oni su u taj posao krenuli promišljeno i odlučno, a postignuti uspjeh ocjenjuju mnogo većim od pritajenih nada. Za trud je, među ostalim, pristiglo najveće međunarodno priznanje za kvalitetu, prvo uvrštenje jednog hrvatskog uljara u talijanski vodič najboljih maslinovih ulja "L'extravergine 2005 - Guida ai migliori oli del mondo di qualita accertata" s mješavinom bjelice i frantoia. Potom je uslijedilo priznanje udruge Slow Food za najbolje jednosortno maslinovo ulje, te najveća nagrada „Tri masline“ za istarsku bjelicu u lipnju 2008. Sudjelujući na raznim manifestacijama kao što su Vinistra, Maslina u Splitu, Krasica i Vodnjan okitili su se medaljama, a ponovnim uvrštavanjem u "L'extravergine" 2006., 2007. i 2008. potvrđuje se postignuti doseg kvalitete maslinova ulja koje proizvodi obitelj Ipša.

Maslinovo ulje, kao i vino, sinonim je istarskog životnog stila, kako u skromnim seljačkim domaćinstvima, tako i u vrhunskim gurmanskim restoranima. Često je ono i jedini dodatak jelima potreban za isticanje prirodnih okusa svježeg povrća, ribe, plodova mora, jela od mesa i tjestenina. Ipša ekstra djevičanska maslinova ulja mononezasićena su ulja, bogata antioksidansima poput prirodnog vitamina E, ali i stotinama drugih hranjivih sastojaka što sve zajedno vrlo korisno djeluje na ljudsko zdravlje i čini sastavni dio zdrave mediteranske prehrane

Nasade na pet hektara zemlje s tisuću stabala ova je obitelj posadila 1998. na starim postojećim terasama. Maslinici se nalaze u zavjetrini poviše sredine brijega, na padini između 190 i 250 metara nadmorske visine. Tako su manje izloženi magli, slani i studeni. Prisutne su sorte bjelica, buža, črnica, leccino, frantoio i pendolino.

Ipša ekstra djevičanska maslinova ulja proizvode se od sorti istarska bjelica, frantoio, leccino, bugla i črnica. Masline se beru ručno i kada za to dođe pravo vrijeme, a potom se prerađuju hladnim postupkom istoga dana, što uz prirodno dekantiranje uljima daje izrazito svjež, aromatičan i blago pikantan okus. Ipša ekstra djevičanska maslinova ulja čuvaju se ispod zemlje u stoljetnoj kamenoj konobi u najsuvremenijim spremnicima od inoksa spojenih na dušik kako bi se očuvala njihova vrhunska kvaliteta i svježina.

Goste pozivamo da posjete imanje Ipša tijekom cijele godine i kušaju vrhunska maslinova ulja .

Gostima ujedno možemo ponuditi smještaj u obližnjem (4 km ) Oprtlju u kući sa jednim apartmanom i 3 sobe.

Još rezultata za: Opcina-Oprtalj

icon tag maslinistra Tag: oprtaljsko maslinovo ulje

Kontakt osoba: Klaudio Ipša

comments powered by Disqus