groznjan

MASLINISTRA maslinovo ulje uljare MASLINOVO ULJE maslinovo ulje uljare Grožnjan


Vlastita proizvodnja: Olio Vivi DI San Vito


OPG Viviano Antolović sa svojim maslinovim uljem Olio Vivi DI San Vito nalazi se na sjeverno-zapadnom djelu istarskoga teritorija, na brežuljku iznad 300 metara nadmorske visine, svega 2 km udaljen od Grožnjana, u mjestu Peroj. U tom idiličnom istarskom naselju, okruženo maslinicima, nalazi se obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo "Antolović Viviano" specijalizirano za maslinarstvo. Zahvaljujući raznim sortama maslina proizvodi se više vrsta ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Olio Vivi DI San Vito

Osobito povoljna mikroklima, zemljište, biološka gnojidba, popraćeno ručnom berbom te točnoj razini zrelosti masline, omogućuju obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu proizvodnju ekstra djevičanskog maslinovog ulja izvrsne kvalitete koja potječe upravo iz biološke poljoprivrede.
Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo "Antolović Viviano" priznati je proizvođač raznih vrsta maslina, među kojima su: Istarska bjelica, Pavonaza, Carbona, Leccino, Frantoio i višesortno od 12 vrsta maslina. No, upoznajmo ih detaljno!

Istarska bjelica i višesortno

Istarska bjelica i višesortno su ulja intezivnog okusa koja odlično pristaju u kombinaciji sa mesnim i ribljim jelima, sipama na žaru, pizzom, špagetima i raznim sezonskim sirevima.

Pavonaza i Frantoio

Pavonaza i Frantoio izazivaju srednji okus, izvrsni su sa kuhanim povrćem i za pripremu ukusnih jela, kao što je maneštra, tipično istarsko jelo. Uz to, odlični su u predjelima na bazi vrganja, brusketa te salata od hobotnice.

Carbona i Leccino

Carbona i Leccino su ulja laganog okusa koja se posebno slažu uz razne salate, svježi sir, rižoto s povrćem. Također se upotrebljavaju u pripremi kolača pa čak i u kombinaciji sa sladoledom.

Istarska bjelica, Pavonaza i Carbona su tri autohtone sorte upravo iz grožnjanskog područja, koje su oživjele zahvaljujući oporavku starih stabala prepuštenih samim sebi nakon velikog mraza od prije mnogo godina.

Berba maslina odvija se tijekom listopada i studenog, isključivo ručno korištenjem grablji i platnom postavljenim ispod stabla. Tijekom dana masline se smještaju u posebne plastične kašete, te se navečer prevoze u uljaru. Masline se hladno prešaju centrifugalnom metodom u kontinuiranom ciklusu. U periodu od 24 sata, ulje se doprema u podrum i smješta u bačve od inoxa.
Temperatura okoline gdje je ulje sačuvano te punjeno u tamnim staklenim bocama je konstantna oko 18°C, bez sunčeve svjetlosti.

Svih 6 vrsta prolaze kroz kemijske analize i posjeduju sljedeće karakteristike: slobodno masne kiseline niže od 0,8% AcOlei i peroksidni broj niži od 10 meq O2/k.

Zahvaljujući brojnim nagradama i priznanjima na narodnoj te međunarodnoj razini, nema nikakvih sumnji o kvaliteti ulja. Prva nagrada dolazi 1995. godine povodom natjecanja "Olea Olivarum" održanog u Krasici, gdje su sasvim zaslužno dodjeljene dvije zlatne medalje i to za Istarsku bjelicu i Pavonaza. Od tada, svake godine se sudjeljuje na tom natjecanju sa odličnim rezultatima i za druge vrste ulja. Druga priznanja koja također dokazuju odličnu kvalitetu raznih sorti ulja su ona iz Vodnjana, Splita, Poreča i Verone. U Poreču, na manifestaciji Vinistra 2009. godine, istarskoj bjelici dodjeljeno je prvo mjesto popraćeno, naravno, zlatnom medaljom te nagradom champion.

Niz uspjeha se nastavlja u Splitu, gdje je 2010. godine dodjeljena zlatna medalja za ekstra djevičansko maslinovo ulje istarska bjelica, plaketa za monosortu ekstra djevičanske bjelice i viceprvak premium za istu.

U Splitu, 2011. godine, dodjeljena je također zlatna medalja, no ovoga puta za Leccino i 2012. za višesortno. Ovim uspjesima ulja obitelji Antolović, pridodaje se i priznanje Gran Menzione sa strane AIPO, održanog 2009. u Veroni, prisutna je i u publikaciji "Ekstra djevičanski vodič kroz najbolja svjetska ulja priznate kvalitete 2009" kao i u onima 2010. i 2011. "Flos olei, vodič kroz najbolja ekstra djevičanska ulja svijeta". Uz to, prisutan je i u vodiču "100 najuspješnijih maslinara Hrvatske".

Sorte:

Istarska bjelica

Frantoio

Leccino

Karbonaca

Pavonaza

Višesortno


Još rezultata za: Općina-Grožnjan

icon tag maslinistra Tag: grožnjansko maslinovo ulje

Kontakt osoba: Viviano Antolović

comments powered by Disqus