brtonigla

MASLINISTRA maslinovo ulje uljare ULJARE maslinovo ulje uljare Brtonigla

ULJARA SINOŽIĆ


Vlastita proizvodnja: ekstra djevičansko maslinovo ulje S.D.


Uljara Sinožić iz Brtonigle proizvodi isključivo ekstra djevičansko maslinovo ulje, koje se razlikuje od djevičanskog i običnog maslinovog ulja po tome što se dobiva isključivo od zdravog ploda masline. Takvom , ekstra djevičanskom maslinovom ulju, kiselost(masne kiseline) ne prelazi 0,8 % dok kod običnog maslinovog ulja postotak kiselosti je oko 2%. Ekstra djevičansko maslinovo ulje mora imati i karakterističan miris na maslinu.Maslinovo ulje u kojemu je koncentracija masnih kiselina veća od 3,5% loše je kvalitete, i može biti kancerogeno, zato je jako bitno da se zna porjeklo maslinovog ulja i postupak proizvodnje.

Sam postupak dobivanja takve vrste ulja iz ubrane masline ima 4 faze:

Drobljenje maslina
Proces u kojemu se masline drobe kako bi se dobila homogena pasta.Tipični miris po maslinama tokom procesa proizvodnje ekstra djevičanskog maslinovog ulja proizlazi baš iz ove faze obrade.

Mješanje
Pasta dobivena postupkom drobljenja, polako i nježno se miješa. Proces mješanja potreban je kako bi se molekule maslinovog ulja spojile u veće kapljice. Ovaj proces je jako bitan i o njegovoj uspješnosti ovisi i kvaliteta i kvantiteta ulja.

Prešanje
Ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiva se samo jednim prešanjem paste maslina, koja traje oko 30 min.Od 100kg maslina se takvim postupkom može dobiti oko 15-20 kg ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Evo zbog čega je ekstra djevičansko maslinovo ulje tako kvalitetno, a i skupo. Od ukupne mase maslina samo 20% postane najbolje maslinovo ulje.

Odvajanje maslinovog ulja
U toj fazi maslinovo ulje se odvaja od vode i nečistoča, postupkom centrigugalne filtracije.

Uljara Sinožić opremljena je najnovijim Alfa Laval strojevima za preradu maslina. Komplenta nova linija montirana i upogonjena 2010. godine.

Još rezultata za: Opcina-Brtonigla

icon tag maslinistra Tag: uljara brtonigle

Kontakt osoba: Dario Sinožić

comments powered by Disqus