pula

MASLINISTRA maslinovo ulje uljare MASLINOVO ULJE maslinovo ulje uljare Pula


Vlastita proizvodnja: ekstra djevičansko maslinovo ulje Šibiba


Ime Šibiba je nastalo po lokaciji maslinika Šibiba u Svetom Kirinu, selu u blizini Vodnjana. Lokacija Šibiba je dobila ime po sorti grožđa Cibib muškatni (Zibibbo, Aleksandrijski muškat), lozi koja je rasla u vinogradu na tom području. Lokacija je idealna za uzgoj maslina i dio je mikroklimatskog područja ‘vodnjanskog maslinarskog kruga’ u kojem se tradicionalno uzgajaju masline čija se ulja smatraju najboljim na svijetu.

Prvi nasadi maslina zasađeni su 2004. godine kao svojevrsni eksperiment lokacije. Već je prva berba, sa 42 kg ploda, pokazala iznimne rezultate, a omjeri sorti u kupaži (Istarska bjelica, Buža, Leccino i Pendolino), njihovo različito vrijeme zriobe i karakteristike sorti i teroara, daju ulju Šibiba specifičnu prepoznatljivost.

Dobri rezultati berbi 2007 i 2008 glavni su poticaj odluke vlasnika (OPG Biserka Banković-Akelić) o proširenju nasada. Ulje Šibiba Classic 2008 dobilo je zlatnu medalju na smotri vina i maslinovog ulja u Kašteliru.

Nakon cjelogodišnjeg planiranja i pripreme, na jesen 2009 zasađeno je još 950 maslina. Na proljeće 2010 planira se proširenje nasada do ukupno 1300 stabala maslina.

Početkom 2009 predan je zahtjev za proizvodnju ekološkog ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Napravljeni su početni koraci te je 14.03.2009. obavljen prvi stručni nadzor na svim parcelama. OPG dobiva rješenje o upisu u Upisnik proizvođača u ekološkoj proizvodnji poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda RH s pravom proizvodnje, prerade i trgovine ekoloških proizvoda. Tijekom trogodišnjeg nadzora certifikatora AgriBioCert, pratiti će se svaki dio proizvodnje ulja, od uzgoja, berbe, prerade do punjenja.

U listopadu 2009, Šibiba ekstra djevičansko maslinovo ulje dobilo je pravo na korištenje oznake Europske vegetarijanske unije, V-oznaka (V-label) u kategoriji Vegan i tako postalo prvo maslinovo ulje sa oznakom V-label u Hrvatskoj. V-oznaka jamči svim vegetarijancima i veganima odsustvo bilo kakvih sastojaka životinjskog podrijetla u Šibiba ulju. Ovu oznaku u Europi trenutno koriste 88 proizvođača/distributera na preko 1000 artikala. U Hrvatskoj oznaku koristi 5 proizvođača/distributera.

Šibiba se može kušati u nekoliko restorana u Hrvatskoj a moći će se nabaviti u specijaliziranim prodavaonicama ili direktno od proizvođača. Za sada su količine ograničene po kupcu …

Još rezultata za: Grad-Pula

icon tag maslinistra Tag: pula maslinovo ulje

Kontakt osoba:

comments powered by Disqus