bale

MASLINISTRA maslinovo ulje uljare MASLINOVO ULJE maslinovo ulje uljare Bale


Vlastita proizvodnja: Bembo


Na području općine Bale, s pogledom od kojeg zastaje dah na otočje Brijuni, smješteno je obiteljsko gospodarstvo kojeg vodi Vedran Lupić sa maslinovim uljem Bembom, osnovano 2009. godine, iako su Elena i Vedran s radom započeli pred oko devet godina. Danas njihovi maslinici prekrivaju oko 8 hektara sa 1.200 stabala, uz još dodatnih koja još nisu u rodu. Posljednjom berbom ubrano je 200 kvintala (20.000 kg) maslina od kojih je proizvedeno 18 hektolitara (1.800 litara) ekstradjevičanskog maslinovog ulja.

Ističemo ekstradjevičansko maslinovo ulje Bembo, koje je na pogled bistro, intenzivne zlatno-žute boje blagih zelenih odsjaja; finog i složenog mirisa, odlikuju ga osjeti aromatičnog bilja s jasnim podsjećanjem na mentu, ružmarin i crni papar, popraćeni biljnim notama svježe pokošene trave, cikorije i artičoke. Blagog i profinjenog okusa, s tonalitetima poljskog strička (badelja), salate loćike i naglašenog badema na kraju.

Gorčina je nazočna uz umjerenu pikantnost. Dobro se sljubljuje s predjelima od krupnika, salatama od leče, mariniranom oradom, pečenim krumpirom, juhama od ječma, prvim jelima (primi piatti) s lososom, pirjanim gamberima (kozicama), pečenim sipama, svježim sirevima vrste ‘‘pasta filata’ kao npr. provolone, mozzarella ili caciocavallo."

Još rezultata za: Opcina-Bale

icon tag maslinistra Tag: maslinovo ulje bala

Kontakt osoba: Vedran Lupić

comments powered by Disqus