brtonigla

MASLINISTRA maslinovo ulje uljare MASLINOVO ULJE maslinovo ulje uljare Brtonigla


Vlastita proizvodnja: ekstra djevičansko maslinovo ulje Veralda


Poljoprivredni obrt Veralda u vlasništvu je obitelji Visintin iz Brtonigle, Istra. U čemu je tajna kvalitete istarskog ulja? Istra, kao granica mediteranske i kontinentalne klime, je najsjeverniji dio Mediterana gdje maslina uspjeva. Taj geografski položaj «kriv» je za manje prinose, ali daje ulje neusporedive kvalitete. Plodovi se beru ručno, a neposredni proces obrade garantira izvrsnu kvalitetu ulja. Brojna priznanja to najbolje dokazuju.

U čemu je tajna kvalitete istarskog ulja? Da li u zemlji na kojoj masline rastu, u muci težaka koji ih znojem zalijevaju ili u suncu Istre na kojem dozrijevaju?

Mnogi antički pisci odavali su hvalu drevnom istarskom ulju od masline (Plinije, Galen, Apicije), a najčešće se spominje onaj citat Marcijala (40. - 103. godine): Uncto Corduba laetior Venafro, Histra nec minus absoluta testa. (Kordobo, koja si rodnija od uljevitog Venafra, a savršena kao ulje iz Istre). Dr. Miljković s Agronomskog fakulteta u Zagrebu kaže: Od davnine Istra slovi kao područje u kojem se može proizvesti najbolje maslinovo ulje u Mediteranu.

U proizvodnji čistog maslinovog ulja (extra vergine) odlučujuću ulogu ima pravilan izbor položaja i sorte maslina, te optimalnog roka berbe.

1.250 stabala isključivo autohtonih sorti. Ove godine je ubrano 250 kvintala (25.000 kg) maslina, od kojih je proizvedeno 26 hektolitara (2.600 litara) ekstradjevičanskog maslinovog ulja.

Još rezultata za: Opcina-Brtonigla

icon tag maslinistra Tag: maslinovo ulje brtonigle

Kontakt osoba: Nives, Ketty, Luciano i Narciso Visintin

comments powered by Disqus