vodnjan

MASLINISTRA maslinovo ulje uljare MASLINOVO ULJE maslinovo ulje uljare Vodnjan


Vlastita proizvodnja: Meloto


Meloto iz Vodnjana nam nudi odlično ekstra djevičansko maslinovo ulje te smo posljednjih desetak godina svjedoci smo naglog razvoja maslinarstva na istarskom poluotoku zahvaljujući ponovnom otkriću ove kulture, koja se nekada uzgajala gotovo duž cijelog priobalnog područja i bila ukorijenjena u socijalni i kulturni kontekst stanovništva, a za kojom je posljednjih desetljeća zabilježen veliki pad interesa uslijed djelovanja raznih faktora,

između kojih možemo spomenuti uvođenje kultura jednostavnije obrade i bržeg prinosa, gubitak navika i stila života vezanih uz tradicionalnu kulturu, što je bilo popraćeno progresivnom migracijom ruralnog stanovništva u druge proizvodne sektore, urbanizaciju poljoprivrednih područja, itd.

Fenomeni su to koji su bitno obilježili razvoj velikog broja industrijaliziranih zemalja nakon drugog svjetskog rata, ali koji na istarskom tlu, koje je uvijek bilo jako povezano sa svojim korijenima i čvrsto vezano uz svoju tradiciju, nisu nikada u potpunosti uništili interes prema pravim i autentičnim okusima plodova zemlje, svojevrsnoj mješavini kontinentalnih, balkanskih i mediteranskih okusa.

Zahvaljujući i nekim oblicima dalekovidnih državnih poticaja, već nekoliko godina smo svjedoci istinske renesanse maslinarstva, gdje se nekadašnjim metodama pridružuju nova znanja i nove tehnike: ponovnom otkriću i novim nasadima autohtonih sorti drevnog porijekla pridružuje se na primjer ranija berba koja, kako je poznato, utječe znatno na kvalitetu ulja, na uštrb kolićine.

Rezultat toga je taj da danas u Istri imamo visoko kvalitetna ekstra djevičanska maslinova ulja što uostalom potvrđuju i brojne nagrade osvojene na najcjenjenijim međunarodnim natječajima i uspjeh koji ova ulja postižu kako izvan svoje regije tako i na međunarodnom planu.

Početna potreba koja je zahtijevala ozbiljnu kampanju obnove maslinika je prema određenim grubim procjenama dovela do uvoza tisuće sadnica sorti koje nisu autohtone (leccino, frantoio, itd.), ali koje su jamčile brz uspjeh, konstante i sigurne količine te ulja koja nemaju previše naglašene karakteristike, dok je u skorije vrijeme pažnja usmjerena k ponovnom otkriću i valorizaciji autohtonih sorti (buža, žižolera, rosulja), ne samo temeljem genetskih istraživanja, sadnjom novih stabala, itd. već i pomlađivanjem stoljetnih stabala, iako su ista već desetljećima bila zapuštena.

Ulje koje proizvode braća Belci iz Vodnjana nosi ime po očevoj majci, Marussi zvanoj Melota. Moćnost ovog proizvoda doprinos je njenoj snazi.

Govoreći o obitelji Belci, odškrinuti ćemo prozor prema prošlosti Boumbara, prošlosti čiji su prvi tragovi zabilježeni u župnim knjigama koje se čuvaju u crkvi Sv. Blaža i sežu do polovice šesnaestog stoljeća. Cijenjena ekstra djevičanska maslinova ulja plod su kompetentnosti i strasti, ali i privrženosti i jednostavnosti, one jednostavnosti svojstvene svim Belcima, one zatvorenosti koja se jednostavno topi kako bi ustupila mjesto pravim vrijednostima. Maslina je ovdje tradicionalna kultura i poneko od 3.000 stabala koja obitelj posjeduje staro je i preko 400 godina.


Već je četrdesetih godina prošlog stoljeća djed Matteo započeo s proizvodnjom ulja, na mjesnoj hidrauličnoj preši, proizvodeći male količine ulja za potrebe obitelji ili za prodaju unutar svog kraja.
Njegovi sinovi Lorenzo i Livio posjeduju danas oko 8 ha maslinika i ostvaruju godišnju proizvodnju od oko 1800 kilograma. Snažna je naša privrženost tradicionalnim sortama, sortama koje daju posebno kvalitetnu proizvodnju: buži, antiknoj autohtonoj sorti, ali i istraskoj bjelici, rosulji i povrh svega, ponovno otkrivenoj žižoleri.


Zlato osvojeno na državnim natjecanjima održanim u Bujama, Umagu, Cresu, Splitu, Zadru, Biogradu na Moru, Taru i na Vinistri u Poreču
Najbolje ulje na „Danima ulja“ u Zadru 2010
Žižolera, Najbolje jednosortno ulje na vodnjanskoj manifestaciji održanoj 2007.g.
Zlata osvojena na inozemnim natjecanjima u Kopru (Slovenija) i Novom Sadu (Srbija)
Biol Price, Bari (Italija): treća specijalna pohvala nakon Čilea i Venezuele
Slow Food, neprekidna prisutnost u katalogu već čitavih pet godina
“Extravergine: vodič najboljih ekstra djevičanskih ulja na svijetu potvrđene kvalitete”: prisutni uzastopce već četiri godine
„Flos olei 2010“ uvrštenost među najbolja ekstra djevičanska ulja na svijetu
Trofej Alma na 3° Međunarodnom natjecanju “Armonia” u kategoriji “fruttato intenso” (intenzivno voćni okus) i Gran Menzione za kemijsku analizu
Pesaro (Italija) 2009 i 2010: nagrada Orciolo d’Oro, druga nagrada u kategoriji “fruttato medio” (srednje voćni okus) i treća nagrada u kategoriji „fruttato intenso“ (intenzivno voćni okus).

Još rezultata za: Grad-Vodnjan

icon tag maslinistra Tag: vodnjansko maslinovo ulje

Kontakt osoba: Livio, Lorenzo, Matteo Belci

comments powered by Disqus